Dierenarts voor kleine huisdieren
Papendriesweg 1
3150 Tildonk
T: 0475/86 49 39
Covid 19-maatregel: Voorlopig werk ik enkel op afspraak. Boek je afspraak hier online.

Voordat u met uw hond naar de praktijk komt, laat u hem/haar best nog even goed uit. De stress en de geur van andere honden kan anders wel eens voor ‘ongelukjes’ zorgen.

In de wachtzaal houdt u uw hond best aan de leiband. Er kunnen immers andere honden of katten aanwezig zijn. Is uw hond niet zo sociaal, dan kan u altijd een afspraak maken.

Het is een goede gewoonte om steeds het paspoort of vaccinatieboekje van uw huisdier mee te nemen. Belangrijke bevindingen kunnen dan steeds ingeschreven worden.

De keuze van een nieuw pupje is niet gemakkelijk. Doe voldoende opzoekwerk naar het geschikte ras voor jullie gezin. Uiteraard is het ideaal om een pupje te vinden, die opgevoed werd in gezinsomstandigheden en waarvan u beide ouders kan bezichtigen. Besteed dus voldoende tijd aan uw keuze en vergeet zeker niet eens te kijken naar de te adopteren hondjes in het asiel.

De eerste dagen met uw puppy houdt u best rustig. Dit is een stresserende periode, zo plots weg zijn van zijn/haar moeder, broers en zussen. Uw nieuwe viervoeter heeft tijd nodig om aan zijn nieuwe omgeving te wennen en alle leden van het gezin te leren kennen. Hierna is het uiteraard belangrijk om uw puppy aan verschillende situaties te laten wennen. Jong geleerd is oud gedaan. Om de verschillende basisregels aan te leren, is de hondenschool een ideale omgeving. Maak uw puppy zo sociaal mogelijk en u zal nog een lange tijd plezier aan hem/haar beleven!

Medische verzorging

Enkele dagen na de aankoop van uw pupje komt u best even langs op praktijk. Dit voor een volledige check-up, zo kunnen aangeboren afwijkingen meteen opgespoord worden en kan uw pup reeds een plezierige ervaring opdoen bij de dierenarts (zonder spuitjes).

Vaccinatie

Normaal zal uw puppy bij aankoop reeds eenmaal gevaccineerd zijn. Het gaat hier om een puppyvaccin op ongeveer 6 weken leeftijd. Dit voornamelijk tegen kattenziekte of parvovirose.

Op 9 weken leeftijd zal je hond een eerste volledige vaccinatie krijgen. Deze vaccinatie beschermt tegen hondenziekte (ziekte van Carré), kattenziekte (Parvovirose), besmettelijke leverontsteking (infectieuze hepatitis) en de rattenziekte (leptospirose). Deze zelfde vaccinatie moet dan rond de leeftijd van 12 weken opnieuw herhaald worden. Dit zorgt ervoor dat er voldoende antistoffen in het lichaam van uw pup aanwezig zijn. Nadien zal deze vaccinatie jaarlijks herhaald worden.

Gaat u met uw pup naar de hondenschool of moet hij/zij op pension, dan is een inenting tegen kennelhoest meestal verplicht. Ook als uw hond regelmatig in aanraking komt met andere honden, is dit zeker een aanrader. Vraag ernaar!

Chip en registratie

In de meeste gevallen zal uw pup bij aankoop reeds over een europees paspoort (blauw boekje) beschikken en gechipt zijn. Het is sinds 2004 verplicht dat elke hond gechipt wordt voor de leeftijd van 4 maanden. Is dit nog niet het geval, dan kan dit steeds op de praktijk gebeuren.

  • Europees paspoort

Opgelet, na aankoop is het wel belangrijk dat uw pupje op uw eigen naam geregistreerd wordt. Op deze manier kan een weggelopen of verloren hond eenvoudig met zijn/haar baasje herenigd worden. Hebt u uw hond aangekocht in het buitenland, dan moet hier op de praktijk een speciaal registratieformulier voor ingevuld worden. Ook adreswijzigingen moeten doorgegeven worden, dit is steeds gratis.

Ontworming

Bij aankoop van een pup vraagt u best altijd naar de ontwormingsstatus. Het is essentieel dat elke pup ontwormd wordt op 2-4-6-8 weken leeftijd en hierna maandelijks tot op de leeftijd van 6 maanden. Dit kan door middel van tabletjes, pasta of pipetjes in de nek. Opgelet, alle producten zijn gewichtsafhankelijk. Het is dus best mogelijk dat uw pup naarmate hij/zij ouder wordt, zal moeten overschakelen naar een hogere dosering. Bij twijfel kan u mij hier steeds over contacteren.

Het zijn vooral spoelwormen en ééncellige parasieten (Giardia) die problemen geven bij jonge honden. Zij kunnen grote schade aanrichten aan de darmen van uw hond. Heeft uw pup diarree, dan is het steeds aangeraden om een meststaaltje mee naar de praktijk te brengen. Dit kan dan onderzocht worden in het labo.

Opgepast, wormen zijn enkel bij extreme besmettingen zichtbaar in de mest. Dit wil dus niet zeggen, dat als u geen wormen ziet, dat uw pup geen wormen heeft!!! Preventief ontwormen is essentieel om darmschade te vermijden.

  • Giardia (niet met het blote oog waar te nemen)

  • spoelworminfectie bij puppy

Sterilisatie/castratie

De sterilisatie van een vrouwelijke hond gebeurt best rondde leeftijd van 5-6 maanden, dus voor de eerste loopsheid. Uit studies blijkt dat dit de kleinste kans geeft op de ontwikkeling van baarmoederkanker en melkkliergezwellen op latere leeftijd. De honden herstellen ook zeer vlug. Is uw hond reeds loops geweest, dan is dit uiteraard ook geen probleem. De operatie wordt dan best 2-3 maanden na de laatste loopsheid uitgevoerd. Op deze manier zal uw hond uiteraard niet meer loops worden en zal de kans op een levensbedreigende baarmoederontsteking sterk afnemen.

De castratie van een reu gebeurt best rond dezelfde leeftijd van 5-6 maanden, maar kan op ieder later tijdstip uitgevoerd worden. Dit zal ten eerste de driftigheid van uw hond verminderen en in vele gevallen zal uw hond ook wat rustiger worden. Een garantie is dit evenwel niet! Wilt u het effect van castratie voordien eerst uittesten dan is een chemische castratie zeker een optie.

Voor de volwassen hond gaat de verzorging uiteraard verder. Jaarlijks zullen de vaccinaties tegen honden-, katten- en rattenziekte herhaald worden na een grondig algemeen onderzoek. Ook de bescherming tegen kennelhoest moet ieder jaar hernieuwd worden.

Een volwassen hond wordt best 4 maal per jaar preventief ontwormd. Dit wil zeggen om de 3 maanden. Dit vooral wanneer hij/zij in contact komt met andere honden of katten. Ook een bescherming tegen vlooien en teken is essentieel in het hoogseizoen of gewoon het hele jaar door. Dit kan zeer eenvoudig door maandelijks een pipet op de huid van de nek te plaatsen of door een band aan te doen, die maar om de 8 maanden moet vervangen worden.

Ook is het zeer belangrijk het gewicht van uw hond goed op te volgen. Zeker gecastreerde of gesteriliseerde honden hebben de neiging om extra gewicht aan te zetten. Overgewicht kan niet alleen tot gewrichtsproblemen leiden op latere leeftijd maar ook tot hart-, leverfalen en diabetes. Overgewicht moet dus zo snel mogelijk opgevolgd worden en kan perfect aangepakt worden door meer beweging en een aangepaste voeding. We volgen het gewicht regelmatig op door gratis weegsessies in de praktijk. Voor meer advies over het gewicht van uw hond kan u steeds terecht in de praktijk.

  • Voor en na

Het gebit van uw hond kan reeds vanaf de leeftijd van 2 à 3 jaar tekenen vertonen van tandplak. Dit begint meestal met wat bruinverkleuring op de hoektanden en later op de kiezen. Tandplak zal evolueren naar tandsteen en zal dan zorgen voor mond- en tandvleesontstekingen. Dit veroorzaakt een vieze geur uit hun mond en tanden kunnen los komen te zitten. Wanneer tandplak tandsteen geworden is, kan dit enkel nog met een speciaal ultrasoon toestel verwijderd worden. Uw huisdier wordt dan lichtjes verdoofd en de tanden worden dan in de praktijk volledig gereinigd. Het is hoe dan ook een goed idee om de vorming van tandplak bij uw hond te voorkomen. Het poetsen van de tanden is uiteraard de beste oplossing. Dit gebeurt wel met een aangepaste tandpasta. Lukt dit moeilijk, dan kan het geven van kauwsticks, kauwbotten of aangepaste voeding het proces ook sterk vertragen.

  • Hond met vergevorderde tandsteenvorming en tandvleesontsteking.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar spreken we over een ‘senior’. Uiteraard is dit een gemiddelde leeftijd en zal deze wat hoger liggen bij kleinere rassen en wat lager bij grote rassen. Maar groot of klein ras een senior heeft extra verzorging nodig. Uiteraard blijft de gewone verzorging doorgaan. Vaccinatie, ontworming en vlooi- en tekenpreventie blijven belangrijk. Een aangepaste ‘senior’voeding en voldoende beweging houden uw huisdier jong.

Er zijn natuurlijk specifieke symptomen waarop u kan letten. Meer drinken is een mogelijk teken van nierproblemen of suikerziekte. Dit is dan ook een reden voor een dringend bezoek bij de dierenarts. Zo kunnen we dit tijdig behandelen. Doofheid of beginnende blindheid kunnen optreden. Kortademigheid en hoesten kunnen wijzen op een hartprobleem, maar ook voor hartinsufficiëntie zijn er zeer goede medicijnen op de markt. Deze kunnen uw hond nog een zeer goede levenskwaliteit geven.

Kan uw viervoeter de laatste tijd moeilijker rechtkomen? Springt hij/zij niet meer zo gemakkelijk in de zetel of loopt hij/zij wat stijf? Dan is het zeker een mogelijkheid dat uw hond last heeft van beginnende artrose. . Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond het leven makkelijker te maken. Een speciale medische voeding kan al na 2 maand een enorm verschil uitmaken. Ook supplementen of ontstekingsremmers kunnen ondersteunend werken. Schrijf artrose niet af als een normaal symptoom van veroudering. Ook al toont uw dier het niet, artrose kan wel degelijk zeer pijnlijk zijn. Kom hier eens over praten op de praktijk.

Het is steeds aan te raden regelmatig op controle te komen met uw hond. Dit kan jaarlijks bij de vaccinatie maar bij oudere honden gebeurt dit best om de 6 maanden. Op deze manier kunnen we snel inspelen op mogelijke problemen. Een bloedafname op de leeftijd van 7 jaar is geen overbodige luxe. Dit is zeer eenvoudig en vrijwel pijnloos. Op deze manier kunnen we een goed beeld vormen van de staat van hun nieren, lever, suikerspiegel,ea. Maar bovenal hebben onze seniors nood aan onze aandacht en verzorging.

Als u met uw hond naar het buitenland wil afreizen, zijn er toch enkele belangrijke zaken waar u op moet letten. Ten eerste moet uw hond gechipt zijn en over een europees paspoort beschikken. In dit paspoort moeten vooraan de correcte stickers ingeplakt zijn. Op deze stickers staan de correcte gegevens van de eigenaar en de hond.

Bovendien moet elke hond die naar de Ardennen ( over Samber en Maas) of naar het buitenland reist, gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. In de meeste landen in Europa is deze vaccinatie 3 jaar geldig. Let op, er zijn echter uitzonderingen, zeker buiten de Europese Unie. Pas 21 dagen na deze inenting is deze geldig in het buitenland. Vergeet dus niet tijdig hiervoor langs te komen. Opgepast voor reizen naar landen buiten de Europese Unie, hier moet er vaak nog een bloedafname gebeuren 1 maand na de vaccinatie.

Een behandeling tegen teken is niet meer verplicht voor reizen binnen de Europese Unie. Een behandeling tegen de vossenlintworm is wel nog verplicht voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Malta, Finland en Ierland. Dit moet ook verplicht ingeschreven worden in het paspoort. Reist u met het vliegtuig, dan laat u best ook een gezondheidscertificaat invullen. Twijfelt u over de regels of wilt u reizen naar een land buiten de Europese Unie, neem dan zeker contact op.

Reizen naar warme landen vereisen belangrijke extra beschermingsmaatregelen voor uw hond.

  • Risicogebied hartworminfectie

Hartworm is een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegen. De volwassen wormen nestelen zich in het hart en longslagaders van uw hond. Het spreekt voor zich dat het behandelen van volwassen wormen daarom zeer gevaarlijk is. Ontworm uw hond daarom meteen na terugkomst en 1 maand later met een aangepast product. Op dit moment zitten de onvolwassen wormen nog in de darm. Blijft u langer dan een maand in het buitenland, dan moet u dit elke maand herhalen, tot de maand na terugkomst.

Ook een bescherming tegen teken en zandvliegen is geen overbodige luxe. Dit kan eenvoudig met de juiste pipetjes in de nek. En dit niet elke maand zoals voor vlooien en teken in België maar om de 2 weken. Zij kunnen nog andere gevaarlijke ziektes overbrengen zoals Lyme, Leishmania, Babesia,ea. Uiteraard is een goede tekencontrole na elke wandeling zeer belangrijk. Neem daarom steeds een tekentang mee op vakantie en verdoof NOOIT de teek van tevoren.

Is uw hond gemakkelijk wagenziek? Speekselt hij of moet hij braken? Hiervoor bestaan zeer effectieve medicijnen. Probeer deze wel best van tevoren uit om de juiste dosering te bepalen. Stop regelmatig onderweg en voorzie dan voldoende water. Dit zal de trip voor hem/haar veel aangenamer maken.

Een afspraak voor een operatie maakt u best minstens een week van tevoren. Zo kan ik voldoende tijd inplannen. Uiteraard worden spoedoperaties meteen uitgevoerd. De meeste operaties gebeuren onder algemene verdoving. Dit begint met een injectie in de spier en hierna wordt de hond aangekoppeld aan ons veilig gasanesthesietoestel. Het is steeds aan te raden om aanwezig te blijven totdat uw hond slaapt. Zo ervaart uw hond zo weinig mogelijk stress. Om diezelfde reden mag u steeds een eigen dekentje meenemen en leggen we dit bij uw viervoeter wanneer hij/zij wakker wordt. Vergeet niet dat uw hond minstens 12u nuchter moet zijn voor een operatie. Water drinken mag altijd. Uw huisdier zal nadien de gepaste medicatie meekrijgen. Pijnstilling zal in de praktijk steeds centraal staan.

Sterilisatie/castratie

Zowel een sterilisatie als een castratie kan uitgevoerd worden vanaf een leeftijd van 5-6 maanden. Een sterilisatie gebeurt best voor de eerste loopsheid. Het is bewezen dat dit de kleinste kans geeft op baarmoederkanker en melkkliergezwellen. Uiteraard worden ze dan niet meer loops en zal ze bijna geen kans meer hebben op een gevaarlijke baarmoederontsteking. Is uw hond reeds loops geweest, dan wacht u best 3 maanden om de operatie te plannen. Tijdens de loopsheid zijn eierstokken en baarmoeder sterk doorbloed. Na 3 maanden zal dit terug tot rust gekomen zijn.

Een castratie wordt meestal uitgevoerd omdat de reu te driftig of te dominant is. Ook rijgedrag kan verminderen. Bent u niet zeker, dan kan er eventueel een chemische castratie uitgevoerd worden. Dit zal zoveel mogelijk het effect van een castratie nabootsen.

Huidgezwellen en wondverzorging

Huidgezwellen kunnen steeds weggenomen worden. Dit zal steeds eerst tijdens de consultatie bekeken worden en hier zal dan meestal met een naald een staaltje van genomen worden om de aard van het gezwel te bepalen. Op deze manier krijgen we een idee of het over een goed- of kwaadaardig gezwel gaat.

Wonden zullen uiteraard grondig gereinigd worden en, indien mogelijk, gehecht. Een hond met een wonde wordt best zo snel mogelijk aangeboden. Een wonde die al enkele dagen aanwezig is, zal moeilijker gehecht kunnen worden en trager genezen.

Tandverzorging

Het gebit van uw hond kan steeds gereinigd worden in de praktijk. Het is belangrijk dat tandsteen tijdig verwijderd wordt, zodat het gebit van uw hond een leven lang meegaat. Uw hond wordt onder lichte verdoving gebracht en met behulp van een ultrasoon apparaat wordt alle tandsteen verwijderd en het tandvlees bekeken. Loszittende tanden worden verwijderd. Bent u niet zeker of het gebit van uw hond nog gezond is, laat het dan zeker controleren in de praktijk.