Dierenarts voor kleine huisdieren
Papendriesweg 1
3150 Tildonk
T: 0475/86 49 39
Covid 19-maatregel: Voorlopig werk ik enkel op afspraak. Boek je afspraak hier online.

Als u met uw kat naar de praktijk komt, heb ik graag dat hij/zij vervoerd wordt in een afgesloten vervoersmand. Dit om ontsnappingspogingen te vermijden. Heeft u geen geschikte mand, dan kan u er steeds één of twee uitlenen in de praktijk. Bel hiervoor even van tevoren naar de praktijk en dan zet ik ze klaar. Het is steeds aan te raden om een eigen dekentje in de mand te leggen om stress te vermijden.

Komt u met meerdere katten of wacht u niet graag? Maak dan gerust een afspraak:

0475/86 49 39

Een nieuwe kitten in huis nemen, is een belangrijke beslissing. De keuze hangt uiteraard best af van enkele factoren. Wilt u een binnen- of een buitenkat? Wilt u een raskat? Of vangt u liever een katje op uit het asiel? Heeft u reeds andere huisdieren? Eenmaal de keuze gemaakt is, zal u veel plezier aan hem/haar beleven.

Medische verzorging

Vaccinaties

Het is altijd een goed idee om na enkele dagen met uw nieuwe kitten langs te komen voor een algemene controle. Zo kunnen we ziekten of aangeboren afwijkingen vroegtijdig opsporen. Ook kan reeds een worm- en vlooimiddel toegediend worden. De eerste vaccinatie gebeurt rond de leeftijd van 9 weken. Dit biedt een bescherming tegen kattenziekte en niesziekte. Zal uw kat in de toekomst buiten komen, dan combineren we dit met een eerste enting tegen kattenleucose. Dit is een vorm van leukemie bij katten, die wordt overgedragen door contact met andere katten. Deze vaccinaties moeten nog eenmaal herhaald worden op de leeftijd van 12 weken. Hierna is uw kitten volledig beschermd. Deze entingen worden hierna jaarlijks herhaald. Uiteraard is het steeds mogelijk elke kat te vaccineren, ook al is hij/zij ouder.

Ontworming

Ontworming is bij een jonge kitten uitermate belangrijk. In ideale omstandigheden wordt een kitten ontwormd op 2,4,6 en 8 weken, hierna wordt dit maandelijks herhaald tot de leeftijd van 6 maanden. Nadien is het noodzakelijk om zowel een binnen- als buitenkat 3 tot 4 maal jaarlijks preventief te ontwormen.

Het is niet zo dat omdat u geen wormen ziet in de mest, dat er geen besmetting aanwezig is. Dikwijls wordt dit pas opgemerkt na de ontworming. Ziet u 24u na ontworming wormen in de mest, dan wordt de ontworming na 1 maand herhaald. Vergeet zeker niet te ontwormen indien uw kat vlooien gehad heeft. Vlooien brengen immers vaak lintworm over.

Ontwormen kan nog steeds met een tabletje, maar steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een pipet in de nek. Dit is een veel eenvoudigere manier , vermijdt de stress van het ontwormen en biedt een even effectieve ontworming aan een vergelijkbare prijs. Deze zijn steeds te verkrijgen in de praktijk.

Vlooien- en tekenbehandeling

Vlooien zijn een zeer vervelend probleem en worden ze niet op tijd bestreden, dan wordt het algauw een echte plaag. Snel behandelen is dus essentieel! Er zijn verschillende producten op de markt om vlooien te bestrijden. Preventief kan er behandeld worden met een pipetje in de nek, een vlooienband of een langwerkende vlooieninjectie.

Er bestaan verschillende merken pipetjes en deze zijn meestal goed werkzaam. Maar er is al resistentie beschreven bij enkele merken. Zie je toch vlooien ondanks behandeling, vraag dan advies voor een ander product. Elk product van eender welk merk zal maar een maand bescherming bieden. Wil je dus met pipetjes werken dan moeten deze maandelijks herhaald worden.

Een vlooienband is een goede oplossing als je niet maandelijks wilt behandelen. Hier is echter een groot verschil in werkzaamheid merkbaar tussen de verschillende soorten. Er is een nieuwe vlooien- en tekenband op de markt die minstens 8 maanden werkzaam is en op 2 plaatsen beveiligd is, zodat uw kat zich niet kan ‘ophangen’. Het werken met goede vlooienband zal hoe dan ook de goedkoopste oplossing zijn. Deze band zal ook de beste oplossing tegen teken zijn bij de kat. Vraag ernaar!

Nieuw is de vlooieninjectie. Dit is een spuit die ineens 6 maanden werkzaam is en dus 2 maal per jaar moet herhaald worden. Als er u regelmatig last heeft van vlooien, is dit de ideale oplossing. De vlooien die prikken zullen zich niet meer kunnen voortplanten en hierdoor zal dus ook de besmetting in uw huis veel beperkter blijven.

Opgepast! Heeft uw kat reeds vlooien dan zal de bovenstaande behandeling niet volstaan. U zal dan niet alleen uw huisdier moeten behandelen maar ook uw woning. Het overgrote deel van de vlooien zal zich immers in de omgeving van uw kat bevinden en maar af en toe een bloedmaal nemen. U zal nu om de 3 weken zowel uw huisdieren als uw huis moeten behandelen. Uw woning kan u behandelen met een speciale omgevingsspray of ‘vlooienbom’. Best wast u alle dekentjes en mandjes, indien mogelijk. Dan is het stofzuigen essentieel, in alle kleine hoekjes en kantjes. Vergeet niet achteraf uw stofzuigerzak weg te werpen of er ook in te sprayen! Hierna gaat u elke kamer, een voor een, rond met de spray, dit zelfs in de kamers waar uw huisdieren niet komen. Herhaal dit alles na 3 weken. Op dit moment komen de eitjes uit. U kan voor meer advies hierover steeds terecht in de praktijk.

Sterilisatie/castratie

Tegenwoordig castreren of steriliseren we uw kitten rond de leeftijd van 12 weken. Dit kunnen we eventueel combineren met de tweede vaccinatie. Een vroege sterilisatie of castratie biedt veel voordelen. De operatie is eenvoudiger en duurt daarom minder lang en de kittens herstellen veel sneller. Bij katers is de kans op blijvend sproeien ook veel kleiner. Uiteraard blijft het steeds mogelijk om uw kitten op latere leeftijd te opereren, indien gewenst.

Chip en registratie

Het is steeds aan te raden uw kat te laten chippen. Dit is reeds verplicht voor reizen naar het buitenland en dit zou in de toekomst ook voor alle Belgische katten verplicht worden. De chip wordt in de hals ingeplant en kan zonder afspraak of verdoving uitgevoerd worden. Deze chip wordt dan aan uw naam gelinkt en u zal zo steeds de beste kans maken op het terug vinden van uw kat. Zowel in asielen als bij de dierenarts zal deze steeds afgelezen worden. Werd uw kat reeds gechipt in het asiel, controleer dan steeds of deze ook geregistreerd werd. Anders heeft een chip weinig zin. Bij twijfel, contacteer gerust de praktijk.

Vaccinaties blijven uiteraard even belangrijk bij de volwassen kat. De vaccinaties tegen katten- en niesziekte en ook kattenleukemie moeten jaarlijks herhaald worden. U ontwormt uw kat preventief best 3-4 maal per jaar. Ook binnenkatten mogen hier niet vergeten worden, want de kans op besmetting is zeker aanwezig. Vlooien- en tekenpreventie zal gedurende het hoogseizoen en soms heel het jaar door, belangrijk blijven.

Het blijft natuurlijk zeker een optie om ook uw volwassen kat nog te chippen. Dit is al een tijd verplicht voor reizen naar het buitenland en er is al een lange tijd sprake van dit ook in België voor alle katten te verplichten. Op deze manier heeft u de grootste kans dat uw viervoeter steeds veilig terug keert. Zowel bij de dierenarts als in een asiel zal deze steeds afgelezen worden.

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn vooral het gewicht en het gebit van uw kat. Zeker na sterilisatie of castratie zullen sommige katten de neiging hebben om wat gewicht aan te zetten. Dit is zeker bij binnenkatten het geval. Deze worden best al meteen op een aangepaste voeding gezet. Een weegbeurt en gewichtsevaluatie is steeds gratis in de praktijk.

Overgewicht gaat zeker zijn effect op de gewrichten hebben maar richt veel meer schade aan ter hoogte van de organen. Deze katten zullen meer kans hebben op de ontwikkeling van hart-, leverfalen en diabetes. Voor overgewicht geldt zeker ‘Beter voorkomen dan genezen’. Is uw kat toch wat te zwaar, dan kunnen we hier zeker wat aan doen. En dit zonder een te strikt dieet. Zo kan uw kat in enkele maanden al een groot percentage van zijn/haar overgewicht kwijt zijn.

Het gebit van uw kat is een tweede zaak. Niet alleen honden maar ook katten hebben last van tandsteen. Bij katten zal dit meestal zelfs sneller aanleiding geven tot problemen. De vorming van tandplak begint dikwijls al op de leeftijd van 2-3 jaar. Dit begint met de bruinverkleuring van de kiezen en hoektanden. Wanneer deze tandplak tandsteen wordt, kan dit aanleiding geven tot erge mond- en tandvleesontstekingen. Is dit het geval, dan wordt de tandsteen best zo snel mogelijk verwijderd. Bij katten resulteert dit namelijk snel in loszittende tanden en moeilijkheden met eten. De tandsteen wordt verwijderd met behulp van een ultrasoon apparaat. Ze worden hiervoor verdoofd maar deze verdoving zal veel lichter zijn dan deze voor een volledige operatie. Op deze manier kan dit ook nog veilig uitgevoerd worden bij oudere katten.

Bij de kat spreken we vanaf de leeftijd van 7-9 jaar van een senior. Een senior heeft extra verzorging nodig. Uiteraard blijft de gewone verzorging doorgaan. Vaccinatie, ontworming en vlooi- en tekenpreventie blijven belangrijk. Een aangepaste 'senior' voeding is zeker aan te raden en zal minder belastend zijn voor hart en nieren. Ook het gebit en de gewrichten worden in deze voeding extra ondersteund.

Waar let u op bij uw oudere kat? Meer drinken is een mogelijk teken van nierproblemen of suikerziekte. Dit is dan ook een reden voor een dringend bezoek bij de dierenarts. Zo kunnen we dit tijdig behandelen. Doofheid of beginnende blindheid kunnen optreden. Springt uw kat moeilijker op de zetel of de kast, dan kan het zijn dat uw kat last heeft van beginnende artrose. Dit is een probleem dat bij honden al vaak met succes behandeld wordt, maar bij katten nog vaak over het hoofd gezien wordt. Nochtans zijn er hiervoor evenveel behandelingsmethoden op de markt. Schrijf artrose niet af als een normaal symptoom van veroudering. Ook al toont uw dier het niet, artrose kan wel degelijk zeer pijnlijk zijn. Kom hier eens over praten op de praktijk.

Het is steeds aan te raden regelmatig op controle te komen met uw kat. Dit kan jaarlijks bij de vaccinatie maar bij oudere katten gebeurt dit best om de 6 maanden. Op deze manier kunnen we snel inspelen op mogelijke problemen. Een bloedafname op de leeftijd van 9 jaar is geen overbodige luxe. Dit is zeer eenvoudig en vrijwel pijnloos. Op deze manier kunnen we een goed beeld vormen van de staat van hun nieren, lever, suikerspiegel,ea. Maar bovenal hebben onze seniors nood aan onze aandacht en verzorging.

Veel katten zijn erg gehecht aan hun eigen omgeving. Of je de kat kunt meenemen op vakantie, ligt dan ook erg aan zijn/haar karakter. Een buitenkat kun je prima thuislaten. Vraag dan wel aan een familielid of vriend(in) om elke dag even langs te gaan en te zorgen voor genoeg eten en drinken voor de kat. Maak goede afspraken met deze oppas en zet belangrijke informatie voor hem of haar op papier. Laat steeds de gegevens van de dierenarts achter en zet eventueel al een draagmandje klaar.

Gaat uw kat naar een pension of kattenopvang, dan houdt u er best rekening mee dat er vaak vaccinaties verplicht zijn. Dit gaat meestal om de enting tegen katten- en niesziekte. In sommige gevallen is de vaccinatie tegen kattenleucose ook verplicht. Een ontworming voor en na hun verblijf is steeds een slimme zet. Ook een preventieve vlooienbehandeling is essentieel.

Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan moet deze voordien gechipt worden en moet deze op uw naam geregistreerd worden. U krijgt dan ook meteen een europees paspoort mee. De vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is ook voor katten verplicht als ze naar de Ardennen of naar het buitenland gaan. Deze vaccinatie moet ten laatste 21 dagen voor vertrek ingespoten worden. Deze vaccinatie is in de meeste Europese landen 3 jaar geldig. Reist u met het vliegtuig of gaat u naar een land buiten de Europese Unie, dan kunnen er nog andere maatregelen van kracht zijn. Vraag dit even na bij de ambassade.

Operaties

Een afspraak voor een operatie maakt u best minstens een week van tevoren. Zo kan ik voldoende tijd inplannen. Uiteraard worden spoedoperaties meteen uitgevoerd. De meeste operaties gebeuren onder algemene verdoving. Dit begint met een injectie in de spier en hierna kan de kat aangekoppeld worden aan ons veilig gasanesthesietoestel. U mag u steeds een eigen dekentje meenemen en leggen we dit bij uw viervoeter wanneer hij/zij wakker wordt. Vergeet niet dat uw kat minstens 12u nuchter moet zijn voor een operatie. Water drinken mag altijd. Uw huisdier zal nadien de gepaste medicatie meekrijgen. Pijnstilling zal in de praktijk steeds centraal staan.

Sterilisatie/castratie

Tegenwoordig castreren of steriliseren we uw kitten rond de leeftijd van 12 weken. Dit kunnen we eventueel combineren met de tweede vaccinatie. Een vroege sterilisatie of castratie biedt veel voordelen. De operatie is eenvoudiger en duurt daarom minder lang en de kittens herstellen veel sneller. Bij katers is de kans op blijvend sproeien ook veel kleiner. Uiteraard blijft het steeds mogelijk om uw kitten op latere leeftijd te opereren, indien gewenst. Een kat kan op elke leeftijd en op elk moment gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dus ook een oudere kat kan probleemloos geopereerd worden.

Huidgezwellen en wondverzorging

Huidgezwellen kunnen steeds weggenomen worden. Dit zal steeds eerst tijdens de consultatie bekeken worden en hier zal dan meestal met een naald een staaltje van genomen worden om de aard van het gezwel te bepalen. Op deze manier krijgen we een idee of het over een goed- of kwaadaardig gezwel gaat.

Wonden zullen uiteraard grondig gereinigd worden en, indien mogelijk, gehecht. Een kat met een wonde wordt best zo snel mogelijk aangeboden. Een wonde die al enkele dagen aanwezig is, zal moeilijker gehecht kunnen worden en trager genezen. Ook zullen de veel voorkomende vechtabcessen bij katten volledig gereinigd en gespoeld worden.

Tandverzorging

Het gebit van uw kat kan steeds gereinigd worden in de praktijk. Het is belangrijk dat tandsteen tijdig verwijderd wordt, zodat het gebit van uw kat een leven lang meegaat. Uw kat wordt onder lichte verdoving gebracht en met behulp van een ultrasoon apparaat wordt alle tandsteen verwijderd en het tandvlees bekeken. Loszittende tanden worden verwijderd. Bent u niet zeker of het gebit van uw kat nog gezond is, laat het dan zeker controleren in de praktijk.